Τρίτη 19 Μαΐου 2020


ΚΡΟΥΟΥΝ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου  ΕΠΑΛ ΡΑΦΗΝΑΣ

Σε κίνδυνο η Δημόσια Τεχνική 
και Επαγγελματική Εκπαίδευση

Εμείς οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουμε (και) στο 1ο ΕΠΑΛ Ραφήνας εκφράζουμε την ανησυχία μας για το μέλλον της τεχνικής εκπαίδευσης, όπως αυτό προδιαγράφεται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου μας. 
Σύμφωνα με το άρθρο 51 και επί του συνόλου των ενεργών μαθητών του σχολείου μας, ένα ποσοστό 30,82%, δεν θα μπορούσε να συνεχίσει να παρακολουθεί μαθήματα, λόγω του ορίου των 17 ετών που τίθεται από το νομοσχέδιο για την έγγραφή στα τεχνικά λύκεια. Το εν λόγω άρθρο, σε συνδυασμό με το υπ’ αριθμόν 52, που απαγορεύει την (επαν) εγγραφή στα ΕΠΑΛ των αποφοίτων ΓΕΛ, των αποφοίτων ΕΠΑΛ για την απόκτηση 2ου  πτυχίου, των μαθητών που στη 2α  τάξη επιθυμούν να αλλάξουν ειδικότητα και πολλών άλλων περιπτώσεων, προδιαγράφει τον αποκλεισμό από τη δημόσια τεχνική εκπαίδευση (άρα και τον αποκλεισμό πρόσβασης στη τριτοβάθμια εκπαίδευση) σε μεγάλο αριθμό παιδιών.

Από την άλλη, η δυνατότητα να απορροφηθούν από τα δημόσια ΙΕΚ οι μαθητές αυτοί, είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένη και σε κάθε περίπτωση δεν αφορά πολλές ειδικότητες. Η θέσπιση του ορίου ηλικίας στα 17 χρόνια για την εγγραφή στα ΕΠΑΛ είναι ιδιαίτερα περιοριστική και πρακτικά σημαίνει ότι οι μαθητές πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον τους από την ηλικία των 15 ετών. Σε μια κοινωνία που οι μορφωτικές απαιτήσεις για την επαγγελματική αποκατάσταση αναδιαμορφώνονται με μεγάλη ταχύτητα, σε συνδυασμό με τις περιορισμένες προσλαμβάνουσες που έχουν οι μαθητές για τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό, προστίθεται από το νομοσχέδιο και ο ηλικιακός φραγμός.
Η σημερινή κοινωνική πραγματικότητα δεν θέτει κανένα ηλικιακό περιορισμό ούτε για την απόκτηση δεύτερο πτυχίου ούτε για την παρακολούθηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων, ενώ με το παρόν νομοσχέδιο τίθεται περιορισμός στην απόκτηση των βασικών μαθησιακών γνώσεων και δεξιοτήτων . Τέλος μια μικρή αναφορά στην αιτιολόγηση της θέσπισης του ηλικιακού ορίου που είναι ο περιορισμός της ενδοσχολικής βίας. Η προσέγγιση της έννοιας της βίας με ποσοτικά χαρακτηριστικά (την ηλικία) είναι καινοφανής και καθ’ όλα αντιεπιστημονική, μιας και πρόκειται για ένα καθαρά κοινωνικό φαινόμενο.
ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΕΠΑΛ ΡΑΦΗΝΑΣ

Η Ν. Κεραμέως απέσυρε κρίσιμες διατάξεις

λόγω αντιδράσεων


Η κυβέρνηση αποσύρει κρίσιμες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου υπό το βάρος των αντιδράσεων της εκπαιδευτικής κοινότητας. Πρόκειται για διατάξεις που αφορούσαν την αυξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη στα δημοτικά, τον αποκλεισμό μεγάλου μέρος του μαθητικού πληθυσμού, των νέων άνω των 17 ετών, από τα ΕΠΑΛ και τις αμφιλεγόμενες ρυθμίσεις εισαγωγής για τα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου