Κυριακή 31 Μαΐου 2020


ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (Ι)

Κέρδισε ο Δ. Μάρκου 
ή έχασε η Α. Ραφτοπούλου;

Πριν ένα χρόνο διεξήχθησαν σε δυο γύρους, με το σύστημα της απλής αναλογικής, οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Στο δήμο Σπάτων - Αρτέμιδος, υπενθυμίζουμε, εξελέγη δήμαρχος ο Δ. Μάρκου, εξασφαλίζοντας τις ίδιες ακριβώς έδρες με την κύρια αντίπαλο του Α. Ραφτοπούλου. Από δεκατέσσερις έδρες λοιπόν οι δυο πρώτοι συνδυασμοί και ακολούθησαν με μεγάλη απόσταση οι υπόλοιποι: δυο έδρες ο συνδυασμός του Φ. Αργυρού, δυο του Ν. Δάρδαλη και μια ο Χ. Στρατίκης.
Οι πολίτες των δυο πόλεων σχεδόν διχάστηκαν, η ακραία πόλωση επεκράτησε και οι δυο μονομάχοι κρίθηκαν τη δεύτερη Κυριακή, κυριολεκτικά, στο νήμα.
Ο Δ. Μάρκου, παρά τη στροφή 180ο και την προσχώρηση «στο ρεαλισμό του αποχετευτικού», κατάφερε να επικοινωνήσει την εικόνα του δραστήριου «δημάρχου των έργων». Το πέτυχε σχεδόν χωρίς έργα ή μάλλον με λίγες παρεμβάσεις έργων, χρηματοδοτούμενες από την περιφέρεια Αττικής. Το συμπλήρωσε με την εξαγγελία πολλών άλλων έργων, για τα οποία όντως είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση από την τότε περιφερειάρχη Ρ. Δούρου. Έτσι ο τότε και νυν δήμαρχος, άσχετα αν ο οργανισμός του Δήμου αδυνατούσε να προχωρήσει τις διαδικασίες και να απορροφήσει τα διαθέσιμα ποσά, τα κατάφερε. Μπόρεσε να παρουσιάσει το μηχάνημα ασφαλτόστρωσης στους κεντρικούς δρόμους της Αρτέμιδας και των Σπάτων και τοποθέτησε αρκετές πινακίδες έργων με τους αντίστοιχους προϋπολογισμούς.
Η Α. Ραφτοπούλου με την περίσσεια ορμή και την (υπερ)προβολή της από τα περισσότερα τοπικά έντυπα, φιλοτέχνησε την εικόνα της «άφθαρτης νέας επιστήμονος», η οποία πάσχιζε «να υπηρετήσει τους δημότες και όχι να ασκήσει επάγγελμα». Κατάφερε έτσι να γίνει ο δεύτερος πόλος της μάχης για τη δημαρχία και για πολλούς αποτέλεσε  το «απόλυτο φαβορί». Έπρεπε όμως να παρουσιάσει θέσεις και να ταιριάξει, χωρίς τριγμούς, τα ετερόκλητα στοιχεία του συνδυασμού της στην πορεία προς την κάλπη. Είχε, βλέπετε, αυτοπαγιδευθεί στον «ανένδοτο αγώνα» εναντίον του ΚΕΛ, είχε ποντάρει σχεδόν «όλα τα λεφτά» στην «ασυνέπεια του Δ. Μάρκου» και δεν κατανόησε έγκαιρα την ανάγκη της προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα του αποχετευτικού ζητήματος. Αναγκάστηκε έτσι λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, κι ενώ είχε τυπωθεί το πρόγραμμα του συνδυασμού της, να αλλάξει θέση για το αποχετευτικό, καλύπτοντας την προηγούμενη τυπωμένη θέση κυριολεκτικά με αυτοκόλλητο!
Οι υπόλοιπες τρεις υποψηφιότητες, αυτές των Φ. Αργυρού, Ν. Δάρδαλη και Χ. Στρατίκη, η κάθε μια για διαφορετικό λόγο, δεν μπόρεσαν να ενοχλήσουν καν τους δυο μονομάχους, οι οποίοι έλαβαν την πρώτη Κυριακή, αθροιστικά, το 85% των ψήφων. Οι ψηφοφόροι των τριών αυτών συνδυασμών, όμως, ήταν αυτοί οι οποίοι έκριναν το αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής. Κάποιοι απ’ αυτούς απείχαν, κρίνοντας ότι δεν υπήρχε διακύβευμα, μα  οι περισσότεροι, ψήφισαν τον Δ. Μάρκου, επειδή φοβήθηκαν την Α. Ραφτοπούλου και αυτό που εξέπεμπε.
Πώς γίνεται, θα πει κάποιος, να φοβίσει η Α. Ραφτοπούλου τους αριστερής κυρίως προέλευσης δημότες, έναντι του προερχόμενου από τη Νέα δημοκρατία, Δ. Μάρκου; Κι όμως, το κατάφερε και μάλιστα καλά, με τη σκανδαλωδώς πολυδάπανη προεκλογική της καμπάνια και με τις στοχευμένες ενέργειες και τις αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μ’ όλα αυτά δηλαδή με τα οποία έκτισε, ένα συντηρητικό, θρησκόληπτο  και ρηχό – πατριωτικό προφίλ, που ήρθε κι έδεσε με αυτό που της καταμαρτυρούσαν: Ότι δεν μπόρεσε να διατυπώσει μια διακριτή και διαφορετική πρόταση απέναντι στον Δ. Μάρκου.
Οι επόμενες δημοτικές εκλογές, λένε οι έμπειροι της Αυτοδιοίκησης, αρχίζουν να προετοιμάζονται αμέσως μόλις γίνει η ορκωμοσία της νέας διοίκησης του Δήμου. Για να προετοιμαστείς καλά όμως πρέπει πρώτα απ’ όλα να καταλάβεις τι πραγματικά συνέβη σ’ αυτές που έγιναν κι αυτό δεν φαίνεται να ισχύει για όλους όσοι πρωταγωνίστησαν στις εκλογές του 2019.  
Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου