Κυριακή 17 Μαΐου 2020


Μην το εγκαταλείπεις


           Κατά την περίοδο της καραντίνας παρατηρήσαμε με λύπη και απογοήτευση μια σημαντική αύξηση του αριθμού των αδέσποτων σκύλων της περιοχής μας, φαινόμενο που δυστυχώς καταγράφηκε και σε άλλες περιοχές. Αγέλες σκύλων – κάποια ράτσας - που -  και με κλειστά τα εστιατόρια της πόλης – τριγύριζαν με απόγνωση αναζητώντας τροφή, αλλά κυρίως αναζητώντας τρόπο για επιβίωση σε ένα περιβάλλον άγνωστο και αφιλόξενο, αντιμέτωπα με άλλα σκυλιά που είχαν μεγαλύτερη εμπειρία και «θητεία» ως αδέσποτα.
          Δυστυχώς για αυτά εμείς παράγουμε τα αδέσποτα. Η Λούτσαα υπήρξε ανέκαθεν τόπος εγκατάλειψης των «μη  επιθυμητών» πια κατοικιδίων, του κουταβιού που μεγάλωσε και έπαψε να είναι «συμπαθητικό», του σκύλου που μας χαλάει τον κήπο, αυτού που «πού να τρέχουμε κάθε μέρα για βόλτα»  – ξεχνώντας ότι μιλάμε για μια ζωή. Όσοι ζούμε σε αυτή την πόλη το έχουμε δει να επαναλαμβάνεται κάθε Σεπτέμβρη.  Λέμε ότι η απόκτηση κατοικιδίου σημαίνει την ανάληψη από πλευράς μας της ευθύνης του «διά βίου», του δικού του συνήθως… Αλλά…
       Ειδικά όμως κατά την περίοδο της καραντίνας το φαινόμενο εντάθηκε. Σε αυτό συντέλεσε και η ανεύθυνη αρχικά στάση των «συστημικών» ΜΜΕ, τα οποία αυθαίρετα και αναπόδεικτα  ξεκίνησαν ρεπορτάζ για το αν και κατά πόσο τα κατοικίδια μπορεί να ευθύνονται για τη μετάδοση του κορονοϊού. Ακόμα κι όταν η απάντηση των ερωτόμενων ήταν αρνητική η ερώτηση από μόνη της υπήρξε αρκετή για να «δυναμιτίσει» το φαινόμενο για κάποια μερίδα του πληθυσμού.  Και αναγκάστηκε ο «συμπαθέστατος» κύριος Τσιόδρας να αναφερθεί ο ίδιος στο φαινόμενο και να διαψεύσει την πιθανότητα μετάδοσης από τα κατοικίδια.
        Πόσο μάλλον που αυτή η εγκατάλειψη συνέπεσε με την περίοδο της αναπαραγωγής, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή η Αρτέμιδα να έχει γεμίσει αδέσποτα σκυλιά  και  κουτάβια, που διαβιώνουν σε άθλιες συνθήκες. Υπάρχουν βέβαια κάποιοι συμπολίτες μας, οι οποίοι  δρώντας ανεξάρτητα και με δικά τους έξοδα,  αφήνουν  τροφή και νερό σε διάφορα σημεία της πόλης, όμως αυτό δεν είναι αρκετό.
        Η απάντηση της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου στο αίτημα συμπολίτη μας για παροχή τροφής από το Δήμο, ήταν ότι αυτό δεν προβλέπεται. Μάλλον δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι όλα τα αδέσποτα της περιοχής πρέπει να είναι ευθύνη του Δήμου. Πρέπει ο Δήμος να φροντίσει άμεσα για την καταγραφή – τσιπάρισμα και τη στείρωση τους. Αλλά και για την παροχή τροφής και νερού.
      Μέχρι τότε όμως ΜΗΝ ΤΟ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙΣ!

Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου