Δευτέρα 25 Μαΐου 2020


ΦΥΚΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΞΩΤΕΣ ΚΟΡΔΕΛΕΣ
Ακόμα  ένα πρόβλημα 
αναζητά λύση...

Τις τελευταίες μέρες η πόλη μας ζει σε ρυθμούς «σκανδάλου»  με τους πολίτες να γίνονται -διαδικτυακά- μάρτυρες μιας πολιτικής διαμάχης ανάμεσα στο Δήμαρχο κ. Μάρκου και την αντιπολίτευση της ΑΝΑΣΣΑ για τα φύκια που για άλλη μια φορά φέτος πλημμύρισαν τις ακτές της Αρτέμιδας.
Τα φύκια ή αλλιώς αγγειόσπερμα ή πιο επιστημονικά «Ποσειδωνία» είναι ανώτερα φυτά με λουλούδια και καρπούς  αλλά και ρίζες. Αυτές οι τελευταίες είναι ο λόγος που τα φύκια «ριζώνουν» στις ακτές, διαβιούν στις αμμώδεις παραλίες και δημιουργούν τα «λιβάδια της Ποσειδωνίας» που αν και λειτουργούν αντιαισθητικά στο ... άγγιγμα και στο μάτι μας, όμως αποτελούν ένα πραγματικό πνεύμονα πρασίνου» για τις ακτές εμπλουτίζοντας τα νερά με οξυγόνο. Άλλωστε
Κάποια στιγμή τα φύκια αυτά «ξεβράζονται» στην παραλία και οι πολίτες ανησυχούν ότι μπορούν  να αποτελέσουν εστία ρύπανσης και μόλυνσης με κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Τότε είθισται να επεμβαίνουν οι Δήμοι και με βαρύ μηχανικό οπλισμό μαζεύουν τη φυτική βιομάζα η οποία καταλήγει τελικά στις χωματερές.
Τι προβλέπει όμως η νομοθεσία για τις εν λόγω επεμβάσεις; Σύμφωνα με την Ευρωπαική Οδηγία 92/43/ΕΟΚ της Ευρωπαικής Ένωσης οι Ποσειδωνίες  αποτελούν σημαντικό φυσικό οικότοπο και στις περιοχές όπου αυτά εμφανίζονται τα κράτη μέλη πρέπει να δημιουργήσουν Ειδικές Ζώνες Διατήρησης. Μάλιστα, σύμφωνα με την ΚΥΑ περί αιγιαλού ∆∆Π0007378/0454ΒΕΞ2017 – ΦΕΚ 1636/Β/12-5-2017, « απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση που αλλοιώνει τη φυσική μορφολογία και τα βιοτικά στοιχεία των χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης, μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών καθώς και τον κοινόχρηστο χαρακτήρα αυτών».
Κατά τεκμήριο αρμόδιος επιστημονικός φορέας στην Ελλάδα για το θέμα είναι το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ). Σε απάντησή του σε σχετικό ερώτημα του Συνηγόρου του Πολίτη το 2018 , με θέμα τον καθαρισμό των ακτών από τα αποτεθειμένα ξερά θαλάσσια φύκια, το ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ απαντά :
«....Πρόκειται για εξαιρετικά ωφέλιμο βιοτικό στοιχείο το οποίο ποικιλοτρόπως συνεισφέρει στην υγεία και την ισορροπία των παράκτιων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων (προστασία ακτής από τη διάβρωση, σχηματισμός και λίπανση αμμοθινών και παράκτιας βλάστησης, δημιουργία μοναδικού βιοτόπου για σημαντική και σπάνια βιοποικιλότητα κ.α.)
Στην περίπτωση που οι λουόμενοι διαμαρτύρονται για ενοχλητικές οσμές, είναι σημαντικό να ελεγχθεί η ακτή ενδιαφέροντος για τυχόν παράνομες εκροές ρυπασμένων υδάτων. Στη δε περίπτωση που οι αποθέσεις τωνβ υπολειμμάτων είναι τόσο υψηλές (=θημώνες Ποσειδωνίας) ώστε να δυσκολεύουν την πρόσβαση των λουομένων στη θάλασσα, ενδείκνυται η ήπια χειρωνακτική και αυστηρώς τοπική παρέμβαση-αφαίρεση για τη δημιουργία ασφαλούς διόδου.
Ακόμα και στην περίπτωση αυτή ωστόσο, το αφαιρούμενο υλικό πρέπει να μετατοπίζεται σε ανώτερους ορίζοντες της παραλίας και να παραμένει εκεί καθότι, πέραν από διαδικασία διαβρωτική και επιζήμια για τις αμμώδεις ακτές μας, η αφαίρεση κάθε βιοτικού στοιχείου από τον αιγιαλό (και μάλιστα με χρήση τροχοφόρων μηχανημάτων) είναι παράνομη.»

Ποιο είναι το πρόβλημα λοιπόν στην  ιστορία του «σκανδάλου με τα φύκια» στην Αρτέμιδα; Ένα όμορφο πρωινό ο Δήμαρχος στέλνει τη μπουλντόζα να μαζέψει τις εναποθέσεις φυκιών από συγκεκριμένο σημείο της παραλίας της πόλης. Η Αστυνομία επενέβη μετά από καταγγελία και ο Δήμαρχος βρέθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα. Ακολούθησαν διαδικτυακά εκατέρωθεν κατηγορίες από το Δήμαρχο Δ. Μάρκου και από την Άννα Ραφτοπούλου της ΑΝΑΣΣΑ από τη στιγμή που ο πρώτος σε διαδικτυακή του ανάρτηση αφήνει να εννοηθεί ότι η ΑΝΑΣΣΑ ευθύνεται για την καταγγελία. Το αποτέλεσμα είναι μια ολόκληρη πόλη να διχάζεται για άλλη μια φορά και να βλεπει το δέντρο και όχι το δάσος.
Τα φύκια δεν εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην παραλία της Αρτέμιδας. Απλά, όλα αυτά τα χρόνια ο Δήμος αρνείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα νόμιμα και κυρίως  οργανωμένα και με σχέδιο. Άραγε οι  άλλοι Δήμοι πώς αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό; Με μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο μπορούμε να δούμε τις δράσεις  διαφόρων Δήμων που είτε προχωρούν σε συμβάσεις με εταιρείες για την συλλογή , την επεξεργασία και την κομποστοποίηση των φυκιών είτε επιχειρούν τον καθαρισμό της παραλίας με συνεργεία καθαρισμού του Δήμου με τσουγκράνες.
Αλλά αυτός ο Δήμος, ανεξάρτητα από τα πρόσωπα που τον απαρτίζουν , πότε κατάφερε να δει το δάσος και να παλέψει με σχέδιο και κυρίως με όραμα για την πόλη αυτή; Ναι, τα φύκια μπορεί να είναι πρόβλημα και να αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα για την επίσκεψη στην παραλία εφού δεν έχει καταφέρει κανένας να μας περάσει το μήνυμα ότι μπορούμε και με αυτά να χαρούμε τη θάλασσα. Τα σκουπίδια δεν είναι πρόβλημα; Τα ξερά χόρτα στα εγκαταλελειμμένα οικόπεδα; οι χωματόδρομοι; Οι πλατείες ;  Θα μπορούσε κανείς να γράφει σελίδες για τα προβλήματα της πολύπαθης πόλης μας. Για τις λύσεις όμως κανείς δε γράφει τίποτε. Γιατί έχουν μάθει να μας πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες και εμείς να τα αγοράζουμε. Γιατί ο λαικισμός χαρακτηρίζει πάντα τη δημοτική αρχή και την αντιπολίτευση όσα χρόνια και αν περάσουν. Γιατί απεμπολούμε κάθε φορά το δικαίωμά μας να έχουμε την πόλη που θέλουμε, την πόλη που μας αξίζει.
Δ.Τ.

1 σχόλιο:

  1. https://www.kathimerini.gr/993269/article/epikairothta/ellada/ston-synhgoro-toy-polith-gia-ta-fykia?fbclid=IwAR0TOnNSVkynVqM2QaDiGqqaqW5mXSn39q9OSCiAzzYav0agZni01DgmFzI

    ΑπάντησηΔιαγραφή