Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Ομόφωνο ψήφισμα του Δημ. Συμβουλίου

Να τεθούν κανόνες λειτουργίας στο Αεροδρόμιο

Μετά από πρόταση του Πανελλήνιου Σωματείου “ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΡΜΟΝΙΑ το Δημοτικό Συμβούλιο, ομόφωνα, ενέκρινε στις 8 Σεπτεμβρίου ψήφισμα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την λειτουργία του Αεροδρομίου στην πόλη της Αρτέμιδας. Ενόψει δε της νέας σχολικής χρονιάς και των πρωτόγνωρων καταστάσεων της πανδημίας, ζητείται να επιβληθούν «ήδη δοκιμασμένες διαδικασίες» και «η αποκλειστική χρήση του Δυτικού διαδρόμου έως ότου επανασχεδιαστούν διαδικασίες που θα λαμβάνουν υπόψη το γεγονός ότι η Αρτέμιδα προϋπήρχε του αεροδρομίου και συνεπώς ΟΦΕΙΛΕ να προστατευτεί».

Το Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου

Σε λίγες ημέρες ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά στη χώρα μας, με πρωτόγνωρες συνθήκες για τα παιδιά.  Οι μαθητές της πόλης μας όμως, καλούνται να αντιμετωπίσουν την νέα αυτή πραγματικότητα με πολύ δυσκολότερες  προϋποθέσεις καθώς τα μεγαλύτερα σχολικά συγκροτήματα της Αρτέμιδας βρίσκονται κάτω από το ίχνος των αποπροσγειώσεων (Δύο παιδικοί σταθμοί - δύο Νηπιαγωγεία - Πρώτο, Δεύτερο, Τρίτο Δημοτικό- Πρώτο, Δεύτερο Γυμνάσιο - και το Λύκειο “Οδ. Ελύτης”) με αποτέλεσμα να υφίστανται επικίνδυνη  ηχορύπανση αλλά και να είναι εκτεθειμένα σε πιθανό κίνδυνο ατυχήματος.

 Με δεδομένη την ανάγκη αερισμού των σχολικών αιθουσών λόγω της πανδημίας, του συχνού ανοίγματος δηλαδή των παράθυρων, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι τα 75-80-85 Dbs που υφίστανται τα παιδιά μας εδώ και χρόνια, πλέον καθιστούν ΑΔΥΝΑΤΗ την παρακολούθηση του μαθήματος. Να σημειωθεί εδώ επίσης  ότι, μέρος των σχολικών εγκαταστάσεων περιλαμβάνει την στέγαση μαθητών σε μεταλλικά κοντέινερς  καταδικάζοντας τα παιδιά του Γυμνασίου σε απόλυτα απαράδεκτες συνθήκες.

Καλούμε τους   υπεύθυνους  (Αεροδρόμιο - ΥΠΑ- Υπουργείο Μεταφορών και Υπουργείο Παιδείας)  να θέσουν σε ΑΠΟΛΥΤΗ προτεραιότητα την ΑΣΦΑΛΕΙΑ και ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ των παιδιών μας, που αποδεδειγμένα υφίστανται το σύνολο των αρνητικών επιπτώσεων από την ανεξέλεγκτη (όσον αφορά την μη εφαρμογή προστατευτικών διαδικασιών λόγω έλλειψης σχετικού νομοθετικού πλαισίου) λειτουργία του αεροδρομίου θεσπίζοντας ΑΜΕΣΑ και για ολόκληρη την σχολική περίοδο, διαδικασίες που θα αποκλείουν την διέλευση αεροσκαφών άνωθεν των μεγαλύτερων  σχολικών συγκροτημάτων.

Να επιβληθούν δηλαδή  ήδη δοκιμασμένες διαδικασίες όπως  η διαδικασία  TANGO που εκπονήθηκε από τεχνικούς συμβούλους του Πανελλήνιου Σωματείου “ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΡΜΟΝΙΑ” και του Δήμου μας σε συνεργασία με την ΥΠΑ  και η αποκλειστική χρήση του Δυτικού διαδρόμου έως ότου επανασχεδιαστούν διαδικασίες που θα λαμβάνουν υπόψη το γεγονός ότι η Αρτέμιδα προϋπήρχε του αεροδρομίου και συνεπώς ΟΦΕΙΛΕ να προστατευτεί.

Δικαιολογίες περί ... οικονομικής ανάπτυξης της πατρίδας μας και του τουρισμού αποτελούν αίολα και σαθρά επιχειρήματα καθώς στον αντίποδα ,πολύ μεγαλύτερα Διεθνή αεροδρόμια  έχουν δεχθεί σοβαρούς λειτουργικούς περιορισμούς από  αυστηρές προστατευτικές οδηγίες βασισμένες στις κατευθύνσεις  του ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ και την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ και των ΠΟΛΙΤΩΝ.

Η  δε απαράδεκτη έως και σήμερα στάση του αεροδρομίου να αρνείται το μέγεθος του προβλήματος και να καλύπτεται από διατάξεις της σύμβασης που έχουν ήδη καταργηθεί από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, επιτρέπουν μεν την απρόσκοπτη κερδοσκοπική λειτουργία του αλλά εκθέτουν τη χώρα μας απέναντι στις υποχρεώσεις της για συμμόρφωση με τις Ευρωπαϊκές εξελίξεις ,απέναντι στις υποχρεώσεις της για την προστασία των πολιτών  (Κανονισμός Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, Συνθήκη Παρισίων για την κλιματική αλλαγή και κανονισμός EASA: Ευρωπαϊκός οργανισμός ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ της Αεροπορίας).

ΤΗΝ ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΥΤΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΠΕΡΙΟΔΟ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΕΠΟΥΔΕΝΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η  ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΔΙΕΘΝΩΝ ΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΟΥΣ   ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ , ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ  ΠΟΥ ΠΑΣΧΙΖΟΥΝ ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ  ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΟΥΝ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΕΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ, ΕΠΙ ΙΣΟΙΣ ΟΡΟΙΣ.

Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου θα αποσταλεί στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το υπουργείο Μεταφορών, το υπουργείο Παιδείας και τη διοίκηση του Αεροδρομίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου