Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020


ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΣΠΑΤΩΝ - ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ & ΣΥΛΛΟΓΟΙ:
"Τεράστια ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών μας" από τον COVID-19 

Φωτογραφία από τη σύσκεψη της Ένωσης και των συλλόγων
Μετά και από τις τελευταίες εξαγγελίες του Υπουργείου Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης σε συνθήκες πανδημίας του COVID-19 προκύπτουν τεράστια ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών μας καθώς η κυβέρνηση αρνήθηκε να πάρει οποιαδήποτε μέτρα για τη μείωση των μαθητών ανά τμήμα. Αντίθετα, σύμφωνα με το Ν. 4692/2020, άρθρο 50 προβλέπεται η αύξηση του αριθμού των μαθητών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
Θεωρούμε ότι η απόφαση της κυβέρνησης για τη λειτουργία των σχολείων χωρίς μείωση των μαθητών ανά τμήμα, αλλά αντίθετα με αύξηση αυτών, εκθέτει τόσο τα παιδιά μας όσο και κατ’ επέκταση τις οικογένειες τους σε αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης του κοροναϊού.
Πολύ περισσότερο που στο Δήμο μας έχουμε σχολεία που λειτουργούν τμήματα σε αίθουσες κοντέινερ (2ο Δημοτικό Σπάτων, 4ο και 7ο δημοτικό Αρτέμιδας, 2ο Γυμνάσιο Αρτέμιδας­) θα πρέπει δηλαδή να συγχρωτίζονται 22-25 μαθητές σε αίθουσες κλουβιά των 27-30 τ.μ., ενώ στο 2ο ΓΕΛ Αρτέμιδας οι περισσότερες αίθουσες στερούνται φυσικού εξαερισμού.
Η λειτουργία τμημάτων σε κοντέινερ δημιουργεί επίσης πρόσθετα προβλήματα όχι μόνο εξαιτίας των λίγων τετραγωνικών, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι η θέρμανση/ψύξη γίνεται αποκλειστικά με air-condition τα οποία εν γένει είναι μάλιστα παλαιάς τεχνολογίας και η λειτουργία τους απαγορεύεται σύμφωνα με τις συστάσεις του ΕΟΔΥ. Αλήθεια πως θα ψύχονται αυτά τα κλουβιά όταν σε συνθήκες ζεστών ημερών (που στη χώρα μας έχουμε μέχρι και τον Οκτώβριο) δεν μπορεί να σταθεί άνθρωπος μέσα; Ή σε συνθήκες ψύχους, πως θα ζεσταίνονται τα παιδιά αφού η ανάγκη για επαρκή αερισμό των αιθουσών θα συνεχίσει να είναι επιβεβλημένη και τα παράθυρα στις περισσότερες περιπτώσεις θα πρέπει να είναι ανοικτά;
Η μεταφορά των μαθητών με τα σχολικά λεωφορεία θα γίνεται χωρίς να εξασφαλίζονται οι γενικότερες προϋποθέσεις που ισχύον σε όλα τα ΜΜΜ, για κενά καθίσματα.
Βρισκόμενοι συνεπώς προ της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς χωρίς την εξασφάλιση στοιχειωδών μέσων για την προστασία της υγείας των παιδιών μας και τω ν οικογενειών μας απαιτούμε:
ü    Καμιά τάξη με περισσότερους από 15 μαθητές/10 μαθητές όπου οι τάξεις στεγάζονται σε κοντέινερ ή όπου δεν υπάρχει φυσικός αερισμός. Για το σκοπό αυτό ζητάμε να εξασφαλιστούν κατάλληλοι χώροι και να προσληφθεί το απαραίτητο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό.
ü    Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου. Οι προσλήψεις που ενέκρινε το υπουργείο εσωτερικών δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες.
ü    Πρόληψη τραπεζοκόμων για την ασφαλή λειτουργία του ολοήμερου.
ü    Διπλασιασμός του αριθμού σχολικών λεωφορείων ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής μετάβαση του κάθε μαθητή από και προς το σχολείο τηρώντας τις προϋποθέσεις του ΕΟΔΥ.
ü    Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατομική Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κ.λ.π.)
ü    Ένταξη των σχολείων του Δήμου μας σε προγράμματα σχολικών γευμάτων.
ü    Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους εκπαιδευτικούς και μαθητές.
ü    Δημιουργία Σχολιατρικής Υπηρεσίας  που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.
ü    Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και online μετάδοση των μαθημάτων.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                         Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  ΠΑΛΑΒΟΣ                                     ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΡΕΒΕΤΖΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου