Σάββατο 4 Ιουλίου 2020


Οι εγκαταστάσεις των Σπάτων στο "σφυρί" από το2017
Στον «αέρα» οι εργαζόμενοι του «Ζηρίδη»

Προς πτώχευση οδεύουν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια Ζηρίδη, με αβέβαιο το μέλλον για πολλές δεκάδες εκπαιδευτικούς και άλλους εργαζόμενους, οι οποίοι κινδυνεύουν να «εγκλωβιστούν» σε καθεστώς ομηρείας για την επόμενη σχολική χρονιά, χωρίς δουλειά και χωρίς την αποζημίωση που δικαιούνται. Κινδυνεύουν έτσι να βρεθούν όμηροι για έναν ολόκληρο χρόνο, χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα να εργαστούν αλλού, γιατί αν δηλώσουν παραίτηση θα χάσουν τις αποζημιώσεις και οι ειδικά οι εκπαιδευτικοί την προϋπηρεσία για το ΑΣΕΠ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ιδιοκτησία καλεί στο σχολείο τους γονείς προκειμένου να πάρουν πίσω τα χρήματα από τις προκαταβολές που έχουν δώσει για την επόμενη σχολική χρονιά και μάλιστα τους συστήνει συνεργαζόμενα σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί και το υπόλοιπο προσωπικό της εταιρίας, ωστόσο,  παρότι επιτροπή τους είχε συνάντηση με την ιδιοκτήτρια για το τι μέλλει γενέσθαι, βρίσκονται ακόμη στο σκοτάδι. Το βασικό πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι, ακόμα και αν το σχολείο οδηγηθεί στην πτώχευση, οι συμβάσεις των εκπαιδευτικών θα παραμείνουν ενεργές μέχρι να τις λύσει ο δικηγόρος που θα οριστεί από το Πρωτοδικείο, ο οποίος θα κινήσει τις διαδικασίες της πτώχευσης. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ακόμα και έναν χρόνο. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που δουλεύουν για περισσότερα από 20 ή και 30 χρόνια, οι οποίοι, αν απολυθούν, θα λάβουν μεγάλες αποζημιώσεις και η ιδιοκτήτρια του σχολείου προσπαθεί έμμεσα να εκβιάσει με παραιτήσεις. Στη σχολική αυτή μονάδα εργάζονται περίπου 80 εκπαιδευτικοί και οι αποζημιώσεις που αγγίζουν ακόμα και τα 50.000 ευρώ, ανάλογα με τα χρόνια εργασίας.
Το τελευταίο διάστημα το σχολείο ήταν υπό κατάρρευση, αφού έμεινε χωρίς προσωπικό καθαριότητας, το οποίο ήταν απλήρωτο, ενώ οι οδηγοί των σχολικών διεκδικούν δεδουλευμένα μηνών. Ως εκ τούτου οι αποζημιώσεις είναι κάτι μακρινό για τους εκπαιδευτικούς. Το σχολείο δεν έχει περιουσιακά στοιχεία, καθώς ακόμα και οι κτηριακές του υποδομές ανήκουν πλέον στις τράπεζες, έπειτα από πλειστηριασμό που έγινε το 2017 λόγω χρεών.

Δύο μήνες χωρίς μισθό
Όταν εφαρμόστηκαν τα περιοριστικά στη χώρα μέτρα εξαιτίας του κορωνοϊού, οι εκπαιδευτικοί ξεκίνησαν να κάνουν κανονικά εξ αποστάσεως μαθήματα. Όπως περιγράφει εκπαιδευτικός, στην εφημερίδα «αυγή», «μία μέρα λάβαμε ένα μήνυμα ότι έχουμε εγγραφεί στην «Εργάνη». Αυτό προφανώς είναι πλήρως παράνομο, διότι ως ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί έχουμε το εργασιακό καθεστώς των δημοσίων και μόνο το υπουργείο Παιδείας έχει τη δικαιοδοσία να το αλλάξει. Επίσης είναι παράνομο διότι εμείς εργαζόμασταν κανονικά εξ αποστάσεως» εξηγεί ο ίδιος.
«Έπειτα από μερικές ημέρες βγήκε η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας ότι οι εκπαιδευτικοί δεν γίνεται να μπουν στην «Εργάνη», οπότε ακυρώθηκε». Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει ο ίδιος, «υπάρχουν και καθυστερήσεις στις πληρωμές των εκπαιδευτικών ανά διαστήματα τα τελευταία επτά χρόνια». Αυτή τη στιγμή η τελευταία μισθοδοσία που τους δόθηκε ήταν τον Μάρτιο.

Έκκληση στο υπουργείο Παιδείας για βοήθεια
Σε επιστολή που απέστειλαν οι εκπαιδευτικοί του «Ζηρίδη» στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Αττικής, η οποία κοινοποιήθηκε στην ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, ζητούν από το υπουργείο να αναλάβει να λύσει τις συμβάσεις τους προκειμένου να απεμπλακούν από το σχολείο και να φροντίσει να τους βάλει στις λίστες των αναπληρωτών λόγω της έκτακτης αυτής κατάστασης.
Από την πλευρά της η ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ΟΙΕΛΕ, επισημαίνει ότι «πρόκειται για επιχείρηση παραπλάνησης των εκπαιδευτικών από τα διευθυντικά στελέχη των εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη, η οποία ευνοεί τα σχέδια των μεγαλοσχολαρχών και θα απαλλάξει την ιδιοκτησία από την καταβολή αποζημιώσεων».
Στην ουσία η ΟΙΕΛΕ προειδοποιεί τους εκπαιδευτικούς ότι υπάρχει κίνδυνος να επανέλθει το καθεστώς Αρβανιτόπουλου και να μεταφερθεί η εποπτεία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο υπουργείο Εργασίας. Σε τέτοια περίπτωση, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, δεν θα είναι δυνατή η χρήση της προϋπηρεσίας για ένταξη σε πίνακα του ΑΣΕΠ στο μέλλον.
Οικονομικό αδιέξοδο
Τα εκπαιδευτήρια «Νέα Γενιά Ζηρίδη» τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τα οποία είχαν αποτέλεσμα να πλειστηριαστούν οι εγκαταστάσεις τους στα Σπάτα το 2017. Κατά τη διάρκεια της κρίσης ο όμιλος «Ζηρίδη» ζήτησε αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανείου του, καθώς αδυνατούσε να καλύψει τις υποχρεώσεις του, ενώ την ίδια ώρα συσσωρεύονταν οφειλές εκατομμυρίων ευρώ προς το Δημόσιο και το ΙΚΑ λόγω μη καταβολής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Μάλιστα το ακίνητο που είχε στην κατοχή της η ιδιοκτήτρια του σχολείου Κατερίνα Ζηρίδη στην Κηφισιά βγήκε σε πλειστηριασμό, καθώς είχε χρέη που ξεπερνούν τα 8 εκατομμύρια ευρώ. «Η Κατερίνα Ζηρίδη, η ιδιοκτήτρια του σχολείου, δεν φαίνεται πουθενά στην εταιρεία. Το μόνο που φαίνεται είναι το όνομα της κόρης της και κάποιων ανθρώπων που κανείς δεν γνωρίζει ποιοι είναι» λέει ο εργαζόμενος εκπαιδευτικός.
«Έχει αλλάξει κατά καιρούς πολλές εταιρείες και οι οφειλές της στο Δημόσιο είναι κτηνώδεις». Παρότι τα τελευταία χρόνια ακουγόταν έντονα ότι θα γίνονταν συνεργασίες με άλλα ιδιωτικά σχολεία, την τελευταία στιγμή κατέληγαν σε ναυάγιο επειδή η κ. Ζηρίδη έθετε ως όρο να παραμείνει η βασική επικεφαλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου