Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020


ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Με Σύμβαση Ενεργειακής Αναβάθμισης (ΣΕΑ) το έργο του εκσυγχρονισμού

Όλοι σχεδόν οι δήμοι της χώρας έχουν ξεκινήσει την αντικατάσταση των συμβατικών φωτιστικών οδοφωτισμού με φωτιστικά νέας τεχνολογίας τύπου Led. Η εγγυημένη εξοικονόμηση ενέργειας η οποία με τα σημερινά δεδομένα μπορεί να φτάσει έως και το 80%, η μείωση του αποτυπώματος σε τόνους CO2 ανά έτος, το οικονομικό όφελος του Δήμου και των δημοτών από την αναφερόμενη μείωση, αλλά και από τη μείωση του κόστους εξόδων συντήρησης και άλλων λειτουργικών εξόδων, κάνουν τη σκοπιμότητα του έργου αυτού προφανή. Επί πλέον σε ένα τέτοιο δίκτυο φωτισμού υπάρχει η δυνατότητα τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού ελέγχου ενέργειας, είτε σε επίπεδο κόμβου (Pillar), είτε σε επίπεδο φωτιστικού σώματος, για όσα διαθέτουν αισθητήρες και τη δυνατότητα υπηρεσιών τύπου smart cities. Από εκεί και μετά η περιοδική και επεμβατική συντήρηση γίνεται  μέσω Η/Υ με καταγραφή βλαβών, ιεράρχηση, προγραμματισμό αποκατάστασης, έλεγχο αποκατάστασης, reporting και στατιστική παρακολούθησης.

Ο δήμος Σπάτων Αρτέμιδος, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο δήμαρχος Δ. Μάρκου στο Δημοτικό Συμβούλιο, πληρώνει κάθε χρόνο για τον ηλεκτροφωτισμό στον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας 520 χιλιάδες, ενώ 80 επί πλέον χιλιάδες κοστίζουν τα υλικά συντήρησης, χωρίς να προσμετρώνται οι εργατοώρες της συντήρησης. Τα χρήματα αυτά πληρώνονται ανταποδοτικά από τους δημότες στο Δήμο, μέσω των λογαριασμών πληρωμής ρεύματος. Αν λοιπόντα σημερινά φωτιστικά αντικατασταθούν η εξοικονόμηση θα είναι της τάξης του 72%, και έτσι κάθε χρόνο θα εξοικονομούνται 374,4 χιλιάδες.


Το έργο
Το κόστος του έργου για τη μετάβαση στη νέα τεχνολογία 11.500 φωτιστικών,  εκ των οποίων τα 8.550 αρκετά παλιάς τεχνολογίας, προϋπολογίζεται γύρω στα 7,2 εκατομμύρια Προσδοκάται δε -σύμφωνα με όσα είπε ο δήμαρχος- ότι από το σχετικό διεθνή διαγωνισμό θα προκύψει έκπτωση της τάξης του 30%. Έτσι ο Δήμος με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έπρεπε να επιλέξει τον τρόπο χρηματοδότησης του έργου.

Την στιγμή που το έργο δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τον ίδιο το Δήμο, δυο τρόποι απέμεναν:
·         Να δανειστεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το ποσό και να το εξοφλήσει μαζί με τους τόκους από τα χρήματα τα οποία θα περισσεύουν κάθε χρόνο από την μειωμένη κατά 72% κατανάλωση. Στη συνέχεια θα δημοπρατούσε το έργο και θα το παραλάμβανε από τον ανάδοχο, με ή χωρίς την πρόβλεψη διαχείρισης  και συντήρησης. (πρόταση της Α. Ραφτοπούλου)
·         Να συμπράξει κατόπιν διαγωνισμού με ιδιώτη ο οποίος θα εκτελέσει το έργο και θα το συντηρεί με ίδια κεφάλαια και θα πληρωθεί από την εξοικονόμηση της κατανάλωσης για τα χρόνια τα οποία θα προβλέπει η σύμβαση,  περιλαμβανομένης της διαχείρισης και της συντήρησης.

Από τη δημοτική Αρχή προκρίθηκε η δεύτερη λύση την οποία και εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο

Δ Μάρκου:  Οι Α.  Ραφτοπούλου και  Ν. Δάρδαλης  «προτίμησαν τα "σκοτάδια" για μικροπολιτικές σκοπιμότητες»


Μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δ. Μάρκου, ανακοίνωσε ότι  «η υλοποίηση του παραπάνω έργου πρόκειται να βελτιώσει κατακόρυφα τον φωτισμό, την καθημερινότητα αλλά και το αίσθημα ασφάλειας των συμπολιτών μας σε Σπάτα και Αρτέμιδα, χωρίς την πολυήμερη ταλαιπωρία για την αποκατάσταση μιας βλάβης ή μιας καμένης λάμπας, ενώ ενδεχομένως να υπάρξει και μείωση δημοτικών τελών. Η υποχρέωση για την ορθή λειτουργία του δικτύου, συμπεριλαμβανομένης της συντήρησης και του συνόλου των σχετιζόμενων με αυτή δαπανών βαραίνει εξ ολοκλήρου τον ανάδοχο».

Ο Δ. Μάρκου άσκησε κριτική στην Α.  Ραφτοπούλου και τον  Ν. Δάρδαλη αποδίδοντας τους ότι «προτίμησαν τα "σκοτάδια" για μικροπολιτικές σκοπιμότητες», ενώ επανέλαβε ότι «ο Δήμος δεν θα βάλει ούτε ένα ευρώ. Η αποπληρωμή, επανέλαβε, θα γίνει από την εξοικονόμηση και το όφελος του Δήμου τα 12 χρόνια (και) μπορεί να φτάσει τα 3 εκατομμύρια»


Α. Ραφτοπούλου:  Παίρνουν την εξοικονόμηση από τους δημότες και να την δίνουν στους ιδιώτες εργολάβους


«Απογείωσε την κακοδιοίκηση και την κοινωνική αναλγησία της η παράταξη του κ. Μάρκου (έγραψε στην ανάρτηση της η Α. Ραφτοπούλου) χρεώνοντας εν μέσω κρίσης με χρέος 7,5 εκατομμύρια τους δημότες και παραχωρώντας τους μισθούς των εργαζομένων και τα δημοτικά τέλη σε ιδιώτες εργολάβους για να κάνει ένα έργο που δεν γνωρίζει την αξία του.

Μιλάμε για την αντικατάσταση των λαμπτήρων οδοφωτισμού με led που όλοι γνωρίζουμε ότι προσφέρει εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι και 80% και εμείς πρώτοι το έχουμε βάλει στο προεκλογικό μας πρόγραμμα». Και κατέληξε: «Συνοδοιπόροι στο μεγάλο κόλπο (είναι) και οι δήθεν υπερασπιστές του λαού και των βιοπαλεστών οι παρατάξεις .... που αδιαμαρτύρητα δέχτηκαν και να υποθηκεύσουν τους μισθούς των εργαζομένων από τα ανταποδοτικά τέλη και να χρεώσουμε με 7,5 εκατομμύρια ευρώ τους δημότες του Δήμου Σπάτων Αρτέμιδος».


Φ. Αργυρός: Εκσυγχρονιστικό και θετικό έργο


Διευκρινήσεις από το δήμαρχο για το ποσοστό των δημοτικών τελών του ηλεκτροφωτισμού το οποίο θα εκχωρηθεί στον ανάδοχο, ζήτησε με παρέμβαση του ο Α. Αργυρός, ενώ ο έτερος σύμβουλος της «Προοδευτικής Συνεργασίας Πολιτών» Σ. Κατής, παραθέτοντας τα οικονομικά δεδομένα από την είσπραξη των τελών, αντέκρουσε τις κατηγορίες ότι επιβαρύνονται οι δημότες από το έργο εκσυγχρονισμού του ηλεκτροφωτισμού. Είναι ευκαιρία είπε ο Σ. Κατής να εξορθολογήσουμε τα ανταποδοτικά τέλη έτσι ώστε να μην υπερβαίνουν τις πραγματικές δαπάνες. Τέλος, με αφορμή την αναφορά της Α. Ραφτοπούλου στις ενεργειακές κοινότητες,  ζήτησε να συζητηθεί η εφαρμογή στο Δήμο του θεσμού αυτού ο οποίος καθιερώθηκε το 2018.


Ν. Δάρδαλης: Καραμπινάτη ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών


Την αντίθεση του στην πρόταση του δημάρχου τόνισε στην παρέμβαση του ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ν. Δάρδαλης. Είναι αναγκαία η αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού του Δήμου, εξήγησε, αλλά πρέπει ο Δήμος να διεκδικήσει το ποσό του έργου από την κυβέρνηση και από την Περιφέρεια και να μην το πληρώσει σε ιδιώτη εκχωρώντας τα δημοτικά τέλη. Σκοπός του ιδιώτη είναι η κερδοφορία και μόνο σε βάρος του δημότη, κατέληξε.


Χ. Στρατίκης: Αναγκαίο έργο


Τη συμφωνία του στην εισήγηση για το προτεινόμενο έργο εξέφρασε με σύντομη παρέμβαση του ο Χ. Στρατίκης, ευχόμενος την ίδια θέληση να δείξει ο δήμαρχος στην υπεράσπιση των συμφερόντων των δημοτών στους δημόσιους χώρους.  


Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπερψηφίσθηκε από τους συμβούλους της συμπολίτευσης και από τους Φ. Αργυρό, Σ. Κατή και Χ. Στρατίκη. Στην ονομαστική ψηφοφορία οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης ψήφισαν ονομαστικά «κατά», ενώ η Α. Ραφτοπούλου δήλωσε εξ ονόματος όλων των συμβούλων της παράταξης επίσης «κατά».

Οι κρίσιμες παράμετροι που δεν συζητήθηκαν πολύ στο Δημοτικό Συμβούλιο


Από την υποτονική θα λέγαμε συζήτηση για την αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού έμειναν πολλά σημαντικά ανοικτά ζητήματα.   

  •        Η πρόταση του δημάρχου, είχε τη μορφή Συμβάσεων Ενεργειακής αναβάθμισης (ΣΕΑ) οι οποίες είναι μια παραλλαγή των συμπράξεων δημόσιου ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).
  •        Πληθαίνουν οι καταγγελίες, κυρίως και από εταιρείες του κλάδου με θιγόμενα συμφέροντα, που μιλούν για φωτογραφικούς διαγωνισμούς, οι οποίοι είναι έτσι σχεδιασμένοι ώστε να οδηγούν προς μία ισχυρή στον κλάδο ανάδοχο εταιρεία. Καταγγέλλουν δηλαδή  ότι ο σχεδιασμός των περισσότερων διαγωνισμών, την κάνει ένας μελετητής που συχνά τοποθετείται και ως «επιβλέπουσα αρχή» της εκτέλεσης των συμβάσεων. (Σχετικό δημοσίευμα της εφ. «καθημερινή», 29/10/2019)
  •        Από διάφορους δήμους έρχονται καταγγελίες ότι η τελική ωφέλεια από την εξοικονόμηση, μοιράζεται προνομιακά υπέρ του ανάδοχου και εις βάρος του δήμου.
  •        Πρέπει να διευκρινιστεί ακριβώς ο ρόλος του ανεξάρτητου μελετητή σύμβουλου. Στα περισσότερα από αυτά τα έργα, στα οποία έχουν υπάρξει έντονες αντιδράσεις, ο «σύμβουλος» φέρεται να προέρχεται μία συγκεκριμένη εταιρεία. Και καθώς τα περισσότερα από αυτά καταλήγουν στο ένα κυρίαρχο σχήμα, αυτό που προαναφέρθηκε, εγείρονται εύλογα ερωτήματα για την ακεραιότητα των διαδικασιών.
  •        Σε περίπτωση διαφοράς μεταξύ των συμβαλλομένων (Δήμου και ανάδοχου) προβλέπεται προσφυγή σε μια διαιτησία η οποία αποτελείται από τον σύμβουλο-μελετητή, τον ανάδοχο και τον δήμο.
  •        Από την απόφαση του Δ.Σ. της 9ης Ιουλίου προκύπτει μεγάλο θέμα σχετικό με το ρόλο και το μέλλον των υπηρεσιών του Δήμου. Η λύση «ΣΕΑ» στον ηλεκτροφωτισμό καθιστά τη σχετική υπηρεσία του Δήμου χωρίς αντικείμενο, αφού η συντήρηση του νέου δικτύου περνά στον ανάδοχο. Αν δε συνδυαστεί και με όσα είχε αναφέρει ο αντιδήμαρχος καθαριότητας περί ιδιώτη στον καθαρισμό των χωματερών, το ερώτημα αυτό διευρύνεται. Η αποστροφή του Δ. Μάρκου, πως οι εργαζόμενοι στον ηλεκτροφωτισμό θα απασχολούνται στη συντήρηση των σχολείων και των δημοτικών κτιρίων δεν δείχνει να αποτελεί ολοκληρωμένη απάντηση.
  •        Όταν ο Δ. Μάρκου ρωτήθηκε από την Ε. Τσάκαλη για τη διαδικασία ελέγχου του έργου, είπε ότι δεν θα ξανάρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο και ότι όλη η διαδρομή: η δημοπράτηση, οι εγκρίσεις και η παρακολούθηση θα γίνονται από την Οικονομική Επιτροπή.


Ο Εκσυγχρονισμός του ηλεκτροφωτισμού είναι μια μεγάλη τομή στη λειτουργία του Δήμου με επιπτώσεις στην ποιότητα των υπηρεσιών προς τους δημότες αλλά και στην ίδια τη λειτουργία του, αφού πλέον εταιρίες αναλαμβάνουν τη διαχείριση και τη συντήρηση δημοτικών λειτουργιών.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου