Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020


Το "αποχετευτικό" εκδικείται

Να λοιπόν και πάλι το αποχετευτικό στο προσκήνιο να απασχολεί και να ταράζει πρόσωπα και πράγματα, να αναδιατάσσει το σκηνικό και να απειλεί έως και  την καθήλωση, όσους ανέδειξε κι έκαναν καριέρα ως πολέμιοι του ΚΕΛ μέσα στη δεκαετία... Το αποχετευτικό είναι εδώ ως ανάγκη σωστής διαχείρισης των αποβλήτων στις πόλεις μας. Πάντα ήταν εδώ κι ας το είχαν αναγάγει κάποιοι σε υπόθεση «ΚΕΛ» για να μπορούν να λαϊκίζουν και να αναρριχώνται, στρουθοκαμηλίζοντας πως δεν υπάρχουν βόθροι και λύματα παρά ο κίνδυνος από την βιολογική τους επεξεργασία !

Το «αποχετευτικό» λοιπόν ως έργο βαδίζει προς την έναρξη των εργασιών και ας απομένουν ακόμη ουσιώδεις εκκρεμότητες. Αποτέλεσε ως γνωστόν το διακύβευμα των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2014 και όπως προείπαμε βοήθησε και κάποιους να αναρριχηθούν στην αυτοδιοικητική και κοινωνική ζωή της περιοχής. Ως έργο το οποίο μπορεί να συμπαρασύρει  προς διεκπεραίωση και τις εκκρεμείς πράξεις εφαρμογής,  την οδοποιία και τα άλλα δίκτυα, το αποχετευτικό, δοκιμάζει ταυτόχρονα την επάρκεια και τα αντανακλαστικά των παραγόντων του τόπου και των συλλογικοτήτων του.
Ο Δ. Μάρκου ρίσκαρε στην προηγούμενη θητεία του, κάνοντας τη θεαματική στροφή του στο αποχετευτικό και το αποτέλεσμα των εκλογών του ’19 δεν φάνηκε να τον αδίκησε. Οι μικρότεροι της δημοτικής αντιπολίτευσης αν και είχαν ξεκάθαρες θέσεις για το θέμα, δεν φάνηκε να αξιολογήθηκαν γι’ αυτό ή μάλλον δεν έφτανε μόνο αυτό.
Εκεί που τα πράγματα δεν λένε να κοπάσουν και να έχουμε μια προσαρμογή στην "κανονικότητα" του αποχετευτικού, είναι στην παράταξη της Α. Ραφτοπούλου. Πρώτη η ίδια άνοιξε τη συζήτηση για το αποχετευτικό στη συνέντευξή της στην εφημερίδα «Δημότης» στις 10 Ιουνίου, με βαριές κατηγορίες κατά του δημάρχου Δ. Μάρκου. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η επικεφαλής της ΑΝΑΣΣΑ κατηγόρησε το Δ. Μάρκου για συναλλαγή και ότι έλαβε από την τότε περιφερειάρχη Αττικής «τα χρήματα που μας έδωσαν, ως αντάλλαγμα στην επιλογή χωροθέτησης ενός ρυπογόνου έργου εντός των ορίων του δήμου μας».
Ούτε κουβέντα λοιπόν για το αποχετευτικό και της ανάγκες δημιουργίας δικτύου αποχέτευσης, ούτε κουβέντα για τους βόθρους που τροφοδοτούν ανελλιπώς τη θάλασσα μας με λύματα… Το πρόβλημα για την Α. Ραφτοπούλου είναι το «ρυπογόνο» ΚΕΛ.

Ρήγματα στην ΑΝΑΣΣΑ
Από όσα διαμηνύθηκαν αυτές τις μέρες μεταξύ του δημάρχου Δ. Μάρκου και του προέδρου του Τοπικού Αρτέμιδος Σ. Αρμύρου, προκύπτει ότι η Α. Ραφτοπούλου πίεζε τον πρόεδρο του Τοπικού να θέσει προς συζήτηση «θέμα ΚΕΛ» και αυτός αρνήθηκε. Η συνέχεια είναι κι αυτή λίγο πολύ γνωστή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Ο Δ. Μάρκου συνεχάρη δημόσια τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου, στέλεχος της ΑΝΑΣΣΑ, επειδή αρνήθηκε να φέρει προς συζήτηση το θέμα του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων και όπως έγραψε «απέδειξε, ότι παρότι ανήκουμε σε διαφορετικές παρατάξεις, πρωταρχικός του σκοπός είναι η προάσπιση του συμφέροντος του κοινωνικού συνόλου και των δημοτών». Ποντάροντας δε ο Δ. Μάρκου στον «κομματικό πατριωτισμό» των προερχόμενων από τη Ν.Δ. στελεχών της ΑΝΑΣΣΑ, επικαλέσθηκε τον πίνακα που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον οποίο, το έργο «Δίκτυα - αγωγοί ακαθάρτων σε Σπάτα – Αρτέμιδα» «με χρηματοδότηση 86 εκατ. ευρώ κατατάσσεται 11ο στα 20 μεγαλύτερα έργα που θα γίνουν στη χώρα».
Πρώτος απάντησε στο δήμαρχο ο Σ. Αρμύρος, αναφέροντας: «Δήμαρχε ευχαριστώ από καρδιάς για τα καλά σου λόγια, κοινός μας σκοπός είναι το καλό της πόλης μας, ήμουνα πάντα υπέρ του ΚΕΛ με γνώμονα το καλύτερο για την Αρτέμιδα». Επειδή όμως η απάντηση του Σ. Αρμύρου, προφανώς, ενόχλησε στην ΑΝΑΣΣΑ, ανάρτησε στη συνέχεια, δεύτερο κείμενο, στο οποίο έθετε και θέμα συζήτησης για την «εκβολής των λυμάτων του ΚΕΛ». Μετά τον πρόεδρο του Τοπικού της Αρτέμιδος ακολούθησαν -και πάλι σε κλίμα σύμπνοιας με το δήμαρχο για το αποχετευτικό- κι άλλα στελέχη της ΑΝΑΣΣΑ, μεταξύ των οποίων οι Β. Λυμπερόπουλος και Θ. Κορκολής.
Θα έχουμε συνέχεια
Η αψιμαχία αυτή για το αποχετευτικό και μάλιστα στην φάση της έναρξης του έργου, μας προϊδεάζει ίσως για ενδιαφέρουσες εξελίξεις στα αυτοδιοικητικά πράγματα της περιοχής. Δεν ήταν όμως η μόνη περίπτωση που ανέδειξε πρόβλημα επάρκειας για τη δημοτική αξιωματική αντιπολίτευση.  Ένα χρόνο μετά τις εκλογές και με τόσο ισχυρή παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο, η ΑΝΑΣΣΑ και η Α. Ραφτοπούλου αναζητούν ακόμη βηματισμό και αντιπολιτευτικό λόγο, απέναντι σε μια εμφανώς κουρασμένη και σε πολλές περιπτώσεις ανήμπορη δημοτική Αρχή.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου