Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020


Ο πρώην αντιδήμαρχος Γ. Γκινοσάτης
Για τον εκσυγχρονισμό του ηλεκτροφωτισμού
Μερικές σκέψεις - απόψεις για την αναγκαιότητα εγκατάστασης ενός «σύγχρονου» δικτύου ηλεκτροφωτισμού στο Δήμο μας
ΕΙΣΑΓΩΓΗ 
Κανείς δεν αμφισβητεί την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός σύγχρονου δικτύου ηλεκτροφωτισμού. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει πολύ σ’ αυτόν τον τομέα και πέραν από τα θεαματικά αποτελέσματα στον ηλεκτροφωτισμό συγχρόνως υπάρχουν και δεκάδες εφαρμογές για smart cities.
Σωστά λοιπόν η Δημοτική Αρχή, ως όφειλε βεβαίως, έκανε ένα πρώτο βήμα για την υλοποίηση του έργου. Η όλη διαδικασία πρέπει να βασίζεται συνδυαστικά σε κάποιες παραμέτρους :
Παράμετρος πρώτη : Η κατασκευή ενός δημόσιου έργου ηλεκτροφωτισμού που θα εξασφαλίζει στο σύνολο της πόλης την ασφαλή κυκλοφορία πεζών-οχημάτων και φωτισμού των κοινόχρηστων χώρων.
Παράμετρος δεύτερη : Η κατασκευή του έργου να πραγματοποιηθεί με το ελάχιστο δυνατό κόστος και το μέγιστο οικονομικό όφελος για το Δήμο.
Παράμετρος τρίτη : Η μη εκχώρηση δημόσιων υπηρεσιών σε ιδιώτες οι οποίοι μάλιστα δεν αναλαμβάνουν επαγγελματικό ρίσκο έχοντας εξασφαλισμένα τα κέρδη τους από το ανταποδοτικά τέλη των δημοτών. Αυτή η παράμετρος έχει την μεγαλύτερη βαρύτητα γιατί διαφορετικά κινδυνεύει ο δημόσιος χαρακτήρας βασικών υπηρεσιών του Δήμου που στην περίπτωση παραχώρησης σε ιδιώτη θα υπάρξουν δυσμενέστατες επιπτώσεις , για τους δημότες, τους υπαλλήλους και για το σύνολο της Τοπικής Κοινωνίας.
Παράμετρος τέταρτη : Η πλήρης διαφάνεια σε όλα τα στάδια του έργου. Στην ανάθεση, στην εκτέλεση, στην επίβλεψη, στα οικονομικά στοιχεία κλπ.
Παράμετρος πέμπτη : Η σωστή και έγκαιρη εκτέλεση του έργου.
Στη συνέχεια θα αναφερθώ αναλυτικά γιατί κατά την άποψή μου μόνο πολύ λίγα από τα παραπάνω εξασφαλίζονται από τη διακήρυξη που ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο με οριακή θα έλεγα  σχετική πλειοψηφία.
ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΟΥ
Η βασικότερη προϋπόθεση για ένα έργο, ώστε να είναι συμφέρον, είναι ο όσο το δυνατόν καλλίτερος προϋπολογισμός του πραγματικού κόστους. Υπάρχουν πολλά δοκιμασμένα εργαλεία γι’ αυτό. Υπάρχουν πίνακες του Υπουργείου για αξίες υλικών, κόστος εργασιών, χρήση μηχανημάτων κλπ. Υπάρχει και η αγορά που μπορεί να διερευνήσει η Αναθέτουσα Αρχή.
Η τεχνική υπηρεσία έχει έμπειρο Δ/ντη (Μηχανολόγο) και έμπειρους υπαλλήλους ώστε να συντάξουν ένα τέτοιο προϋπολογισμό πράγμα που δεν έγινε, ενώ νομοθεσία για τις ΣΕΑ προβλέπει υπολογισμό ‘του κόστους επένδυσης’ ώστε να μπορεί να γίνει σύγκριση με τον προϋπολογισμό που υπολογίζεται με βάση την ‘θεωρητική’ ωφέλεια του Δήμου, το γιατί δεν έγινε οφείλει να απαντήσει ο κος Δήμαρχος.
Στη διακήρυξη λοιπόν δεν υπάρχει προϋπολογισμός με βάση τα ως άνω, απλώς το έργο προϋπολογίζεται με βάση τη «θεωρητική» ωφέλεια του δήμου σε 12 χρόνια που θα είναι 7.200.000 ευρώ άρα τόσο θα είναι και το κόστος του έργου.
Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι το πραγματικό κόστος είναι 4.500.000 ευρώ + (18% εργολαβικό όφελος ) 810.000 +(24% ΦΠΑ)1080.000 = 6.390.000 ευρώ . Υπάρχει μια διαφορά 810.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ποσοστιαία επιβάρυνση 18% , δηλαδή ο εργολάβος με αυτόν τον τρόπο εκτός από το νόμιμο κέρδος  του 18% επωφελείται άλλο ένα 18%.Συνεπώς δεν χρηματοδοτεί άτοκα το έργο επί 12 χρόνια όπως ισχυρίζεται ο κος Δήμαρχος.
Είπε ο κος Δήμαρχος ότι θα έχουμε έκπτωση πιθανή 20-30% στη δημοπρασία, δεν είπε όμως ότι ανάλογη έκπτωση θα είχαμε και σε διαφορετικό είδος δημοπράτησης που θα βασιζόταν σε πραγματικό και όχι σε υπερτιμολογημένο προϋπολογισμό.
Θα πει κάποιος από πού βγάζεις ότι το πραγματικό κόστος είναι 6.390.000 ευρώ. Εγώ κάνω μια προσωπική εκτίμηση με βάση την εμπειρία μου ,δεν σημαίνει ότι ο δήμος δεν οφείλει να ξέρει και να γνωστοποιήσει το πραγματικό κόστος του έργου για να συγκρίνουν οι συμπολίτες μας. Η τεχνική υπηρεσία μπορεί να το κάνει όπως ανέφερα παραπάνω.
ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕ ΙΔΙΩΤΗ.   
Η διακήρυξη αναφέρει σαφώς ότι εκχωρούνται δημοτικά τέλη στον εργολάβο. Σαφώς όμως παραχωρείται και το σύνολο των αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας του ηλεκτροφωτισμού επί 12 χρόνια και ουδέν μονιμότερον του προσωρινού.
Είναι μια πάγια επιδίωξη του νεοφιλελευθερισμού η είσοδος ιδιωτών στις δημόσιες υπηρεσίες και όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, αυτοί που την πληρώνουν τη νύφη είναι οι πολίτες με αύξηση τελών κλπ.
Ας δούμε όμως και την οικονομική διάσταση του θέματος και αν έχει τη δυνατότητα ο Δήμος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη ΣΠΥ.
Α) Ο  Δήμος δίνει στον εργολάβο ετήσια 600.000 ευρώ.
       Β)  το ετήσιο όφελος από τη μείωση των λογαριασμών της ΔΕΗ όπως είπε ο κος Δήμαρχος είναι 520.000 ευρώ (που πληρώνουμε σήμερα) + 80.000 ευρώ (για συντήρηση του δικτύου) μείον 72% Χ 520.000 (λόγω μείωσης λογαριασμών ΔΕΗ) = 375.000 ευρώ.
Άρα πρέπει να πληρώνουμε στον εργολάβο επί πλέον 600.000-375.000= 225.000 ευρώ. Ακόμη και αν υπάρξει έκπτωση της τάξης του 20% , πράγμα αμφίβολο αφού οι διαγωνισμοί είναι συνήθως στημένοι, το αντίστοιχο κόστος θα είναι 105.000 ευρώ.
Έχοντας διατελέσει αντιδήμαρχος επί 4 χρόνια γνωρίζω ότι τα ανταποδοτικά τέλη έφταναν ίσα- ίσα για την πληρωμή μισθών και ασφαλιστικών εισφορών των υπαλλήλων της ηλεκτροδότησης,της καθαριότητας και  της συντήρησης, άντε να κάναμε και κάποιες μικρές επεκτάσεις του ηλεκτροφωτισμού.
Δεν πιστεύω ότι έχουν αλλάξει σήμερα τα πράγματα.
Ο Δήμαρχος θα έπρεπε να έχει παρουσιάσει τα σχετικά στοιχεία της οικονομικής υπηρεσίας για να μπορέσουμε να κρίνουμε.
Άρα αν εφαρμοστεί η ΣΠΥ υπάρχει έλλειμμα 225.000 η 105.000 για μισθοδοσία, κλπ. Που θα βρεθούν; Θα πάρουμε δάνειο; Θα αυξηθούν επί 12 χρόνια τα τέλη; Ή θα αφήσουμε απλήρωτους τους υπάλληλους;
Περιμένω απάντηση και από το Δήμαρχο αλλά και από τα σωματεία υπαλλήλων.
Θα πρέπει να πάρουν θέση και γι’αυτό αλλά και για την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Δήμου.
ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Α) Εφ’ όσον δεν υπάρχει πραγματικός προϋπολογισμός του έργου το κόστος είναι αδιαφανές.
Β) Ποιος θα επιλέξει τον Ειδικό Σύμβουλο δεν αναφέρεται πουθενά.
Γ) Αντιγράφω σχετική παράγραφο από τη διακήρυξη :
«Η αναθέτουσα Αρχή (ο Δήμος) αναλαμβάνει την υποχρέωση να διατηρήσει εμπιστευτικούς τους όρους της σύμβασης, εφ’ όσον της γνωστοποιήσει ο Ανάδοχος (εργολάβος) και ότι αυτοί είναι εμπιστευτικοί».
ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
ΣΩΣΤΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Πουθενά στη διακήρυξη δεν αναφέρονται ρητά ποινικές ρήτρες. Κάπου αναφέρεται θολά ότι θα είναι μέσω των εγγυητικών επιστολών. Όμως παρακάτω η διακήρυξη λέει ότι : «οι ποινικές ρήτρες θα προσδιοριστούν με εγχειρίδιο που θα καταρτίσει ο Ειδικός Σύμβουλος μετά την ανάθεση του έργου» και θα εγκριθούν από τον Δήμο.
Πρώτη φορά ακούω να προσδιορίζονται οι ποινικές ρήτρες μετά την ανάθεση του έργου. Πάντα γίνεται στη διακήρυξη.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΚΑΠΟΙΩΝ ΕΠΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ
Α) Ουσιαστικός επιβλέπων του έργου είναι ο Ειδικός Σύμβουλος. Οι υπηρεσίες του Δήμου που διαθέτουν έμπειρους μηχανικούς μπαίνουν στην άκρη.
Β) Τον πρώτο χρόνο δεν θα υπάρχει εξοικονόμηση, άρα ο Δήμος θα πρέπει να παραχωρήσει στον Ανάδοχο ανταποδοτικά 600.000 ευρώ.
Γ) Όλος ο εξοπλισμός θα ανήκει επί 12 χρόνια, όχι στο Δήμο, αλλά στον Ανάδοχο. Πάλι λέω ουδέν μονιμότερο του προσωρινού.
Δ) Δεν αναφέρεται πουθενά ποιος θα αναθέσει το έργο στον εργολάβο, (το Δημοτικό Συμβούλιο, η Οικονομική Επιτροπή, ο Δήμαρχος;

ΜΙΑ ΠΑΡΑΤΟΛΜΗ ΠΡΟΤΑΣΗ
Αφού εξεταστούν, αυτά που ταπεινά διατυπώνω, από τη Δημοτική Αρχή, τις δημοτικές παρατάξεις που είτε ψήφισαν υπέρ ή κατά, τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, τα σωματεία των υπαλλήλων του Δήμου, το σύλλογο μηχανικών Σπάτων- Αρτέμιδος, να επανεξεταστεί το θέμα με συνολική διαβούλευση της Τοπικής Κοινωνίας. Τότε να αποφασιστεί και ο τρόπος δημοπράτησης αφού βέβαια εξεταστεί και το ενδεχόμενο χρηματοδότησης από ΕΣΠΑ ή άλλους χρηματοδοτικούς πόρους. Η  υπηρεσία προγραμματισμού είναι πολύ έμπειρη σε αυτόν τον τομέα.
Αν ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου..
Τελειώνοντας θέλω να πω ότι δεν θέλω με κανένα τρόπο να επιρρίψω ευθύνες σε κανένα/καμμία. Γνωρίζω ότι δεν υπάρχει εμπειρία σε τέτοιου είδους αναθέσεις που κρύβουν πολλά στα ψιλά γράμματα της διακήρυξης και της σύμβασης. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι μόνο μια σωστή λύση του θέματος.

Γιώργος Γκινοσάτης 

Πρώην αντιδήμαρχος Δήμου Σπάτων Αρτέμιδος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου