Τρίτη 21 Ιουλίου 2020


Τοπικό Συμβούλιο Αρτέμιδος
ΤΟ «ΠΟΛΥΠΑΘΟ» ΚΕΛ 
ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Το ζήτημα του αποχετευτικού καλά κρατεί και ανασύρεται από τα συρτάρια σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτή τη φορά απασχόλησε τη συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου Αρτέμιδος μετά την κατάθεση ψηφίσματος της Ομοσπονδίας Εξωραϊστικών – Εκπολιτιστικών συλλόγων Αρτέμιδος-Σπάτων.
Το καθ’ όλα προπαγανδιστικό -κατά του ΚΕΛ- ψήφισμα που κατετέθη και υποστηρίχθηκε στο συμβούλιο από την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αρτέμιδος Ειρ. Πιτσιγαυδάκη, ζητούσε να συμφωνήσει και να συμπράξει το συμβούλιο με την απόφαση της Λαϊκής Συνέλευσης του Δήμου Μαρκοπούλου ότι «με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ΔΕΝ πρόκειται να αποδεχθούμε αυτόν τον σχεδιασμό και θα πράξουμε κάθε νόμιμο για την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής μας», αποσοβώντας τον κίνδυνο μόλυνσης με την απαγόρευση στους άλλους δήμους να ρίχνουν τα λύματά τους στη Χαμολιά.
Για «εξαπάτηση του λαού της Αρτέμιδας» όλα αυτά τα χρόνια μίλησε η σύμβουλος κυρία Σταμέλου και ζήτησε να σταματήσουν τα προσκόμματα της επένδυσης που θα απαλλάξει τον τόπο από του βόθρους επισημαίνοντας ότι τα λύματα που θα εκβάλλονται στη Χαμολιά δεν θα είναι «ακάθαρτα» αλλά επεξεργασμένα εφόσον η επεξεργασία θα είναι Γ Βαθμού.
Ο κ. Λυμπερόπουλος επέμεινε στις ασάφειες του ψηφίσματος της Ομοσπονδίας θεωρώντας ότι το κείμενο είναι προπαγανδιστικό και κατατέθηκε χωρίς κανένα στοιχείο να το υποστηρίζει και χωρίς τις περιβαλλοντικές μελέτες που το ίδιο το κείμενο επικαλείται. Μάλιστα, τόνισε ότι μετά  από ερώτημα  που ο ίδιος έκανε στο υπουργείο Εσωτερικών, η απάντηση ήταν ότι «δεν εμπίπτει στις δραστηριότητές μας να συζητούμε θέματα που αφορούν  όμορους δήμους» και κυρίως ότι οι αποφάσεις για τα έργα έχουν ήδη παρθεί.
Με τον κ. Λυμπερόπουλο συντάχθηκαν και οι κ. Βαξεβανίδης και Μπαϊρακτάρης ενώ σύμφωνες με το ψήφισμα ήταν  η κ. Σαρρή και η κ. Αμπατζή που επέμειναν στο γεγονός ότι διά νόμου δεν μπορεί να υπάρξει η λειτουργία δεύτερης ρυπογόνου δραστηριότητας στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή μας φοβούμενη περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής και ζητώντας να μην επιτρέψουμε να υπάρχουν εκροές λυμάτων στη θάλασσά μας και από τις υπόλοιπες περιοχές της Αν. Αττικής.
Ο κ. Μπαξεβάνης επεσήμανε την ανυπαρξία ενός ολοκληρωμένου δικτύου αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική πράγμα που αποτελεί ευθύνη των κυβερνήσεων και των δήμων της Ανατολικής Ατικής. Τόνισε δε, ότι «το ΚΕΛ θα το χειρίζεται η ΕΥΔΑΠ η οποία θα ιδιωτικοποιηθεί και αυτό αποτελεί μεγάλο κίνδυνο» .
Απαντώντας στις ενστάσεις των τοπικών συμβούλων η κ. Πιτσιγαυδάκη υπεραμύνθηκε του ψηφίσματος επισημαίνοντας ότι η μονάδα της περιοχής μας θα είναι ιδιαίτερα ρυπογόνος και «ολόκληρο το παραλιακό τόξο επιθυμεί να ρίξει τα λύματά του στη δική μας θάλασσα». Εξέφρασε τη λύπη της που η τωρινή δημοτική αρχή δεν συμπράττει με το Δήμο Μαρκοπούλου για να διασωθεί η παραθαλάσσια περιοχή από τη μόλυνση που θα επέλθει εξαιτίας της εκροής «λυμάτων από ένα τεράστιο ΚΕΛ».
Στις αιτιάσεις της κ. Πιτσιγαυδάκη ότι οι τοπικοί σύμβουλοι «αδιαφορούν για το έγκλημα που πάει να γίνει και ότι θα ενημερωθεί όλη η Αρτέμιδα γι αυτό» αντέδρασε ο κ. Μπαϊρακτάρης τονίζοντας ότι κανείς δεν αγαπά την Αρτέμιδα περισσότερο από τον άλλο ενώ ο κ. Λυμπερόπουλος υπογράμμισε ότι οι επιλογές που έγιναν σχετικά με το ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι από την προηγούμενη δημοτική αρχή ήταν σωστές.
Σε παρέμβασή του στη συζήτηση ο δημοτικός σύμβουλος με την Προοδευτική Κίνηση Πολιτών, κ. Κατής επεσήμανε ότι πριν 18 χρόνια τέθηκε για πρώτη φορά το θέμα του ΚΕΛ επί δημαρχίας Κασσίμη και επιμένουμε να αναλωνόμαστε στις ίδιες προσκομματικές συζητήσεις. Τόνισε δε ότι δεν μιλάμε για «ακάθαρτα λύματα» αλλά για επεξεργασμένα καθαρά λύματα και οι βόθροι δεν μπορούν να πλαισιώνουν την εικόνα μιας πόλης το 2020.
Το ψήφισμα με θέμα «Ακάθαρτα Δήμου Σαρωνικού στη Χαμολιά» καταψηφίστηκε με 4 Όχι (κ. Μπαϊρακτάρης, κ. Τσιτσάνη, κ.Βαξεβανίδης, κ. Λυμπερόπουλος) και 3 Ναι (κ. Αμπατζή, κ. Σαρρή, κ. Αρμύρος). Παρόντες δήλωσαν ο κ. Μπαξεβάνης και η κ. Σταμέλου.
Δ.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου